fbpx
Pacientų istorijos: gydymas virkštelės kamieninėmis ląstelėmis (1)

Pacientų istorijos: gydymas virkštelės kamieninėmis ląstelėmis (1)

Berniuko iš Wroclaw’o istorija apie gydymą virkštelės kamieninėmis ląstelėmis.

Iki 3 metų amžiaus Antos mažai sirgo, po to prasidėjo smulkios infekcijos, uždegimai, karščiavimai, kurie nereagavo į vaistus nuo temperatūros nei į antibiotikus. Atlikus kraujo morfologijos tyrimus, paaiškėjo, kad vaikas labai nusilpęs, tyrimai prasti. Jam buvo diagnozuota sunkios formos aplastinė anemija. Tai reiškia, kaulų čiulpai nustojo tinkamai funkcionuoti.

Tėvų buvo paklausta, ar jie yra išsaugoję vaiko kamienines ląsteles iš virkštelės kraujo, arba gal kas nors iš šeimos narių galėtų būti kamieninių ląstelių donoras. Tuo metu vaikas jau nuolat karščiavo ir buvo neatsparus jokioms infekcijoms, persodinimą reikėjo atlikti kuo greičiau. Antos mažoji sesutė buvo dar per maža, kad būtų kamieninių ląstelių donorė, laukti negiminingo kaulų čiulpų donoro nebuvo laiko. Laimei, kad tėvai buvo išsaugoję Antos virkštelės kamienines ląsteles – apie šią galimybę sužinojo iš nėštumą prižiūrinčios gydytojos. Geriausias gydymo metodas pasirodė būtent paties vaiko kamieninių ląstelių iš virkštelės persodinimas – tėvai paklausė gydytojų rekomendacijų ir sutiko su šia procedūra.

Atlikus autologinę transplantaciją, per 40 dienų naujai persodintos kamieninės ląstelės prigijo Antos kaulų čiulpuose ir pradėjo dirbti – tai buvo labai geras, lauktas efektas. Pamažu atsistatė vaiko imunitetas ir kraujo sudėtis, jam nebereikėjo taikyti imunosupresinio gydymo. Kadangi buvo panaudotos paties vaiko ląstelės, prieš persodinimą nebuvo reikalinga chemoterapija.

Dabar Antos yra sveikas ir smalsus vaikas, džiaugiasi gyvenimu. Išsaugotos vaiko kamieninės ląstelės išgelbėjo jo gyvybę! Antos – 12-tasis pacientas pasaulyje, kuris buvo išgydytas nuo aplastinės anemijos, taikant autologinę virkštelės kraujo transplantaciją.

Tėvai nedvejodami pataria visiems: apdrauskite savo vaiko sveikatą, išsaugodami virkštelės kamienines ląsteles.

Originalų tėvų pasakojimą lenkų kalba galite peržiūrėti didžiausio Europos audinių banko „FamiCord“ atstovo Lenkijoje – PBKM – YouTube kanale. Lietuvoje „FamiCord“ atstovauja audinių bankas „Placenta“.