fbpx

Pacientų istorijos: gydymas virkštelės kamieninėmis ląstelėmis (2)

Home » Pacientų istorijos: gydymas virkštelės kamieninėmis ląstelėmis (2)
Pacientų istorijos: gydymas virkštelės kamieninėmis ląstelėmis (2)

Mergaitės Ados istorija apie gydymą virkštelės kamieninėmis ląstelėmis.

Gimus Adai, viskas atrodė puiku, naujagimė augo visiškai sveika. Vis dėlto, tėvai pastebėjo, kad kūdikis negali sugriebti daiktų dešiniąja ranka. Pusmetį užtrukusi diagnozavimo kelionė atvedė prie išvados, kad mergaitė turi įgimtą smegenų pažeidimą, kuris trukdo gerai funkcionuoti jos kūno dešiniajai pusei – rankai, kojai, taip pat apsunkina kalbėjimą.

Mergaitės tėvai jos gimimo metu buvo pasirinkę išsaugoti virkštelės kraują audinių banke. Tai buvo lemiamas sprendimas Ados sveikatai. Kai mergaitė buvo 2 metų amžiaus, tėvai su ja nukeliavo į JAV, į Duke universitetinę ligoninę, kur jai buvo persodintos virkštelės kraujo kamieninės ląstelės. Pirmuosius pagerėjimo ženklus šeima pastebėjo praėjus vos keletui dienų po transplantacijos: Ada atidarė spintelės duris dešiniąja ranka, ko iki šiol negebėdavo padaryti. Bėgant laikui, tėvai pastebėjo daug kitų gerų pokyčių.

Dabar Ada lanko įprastą vaikų darželį ir niekuo neatsilieka nuo sveikų vaikų. Tėvai pasakoja, kad sužinoję apie galimybę išsaugoti virkštelės kraują, apsisprendė nedelsdami ir neabejodami. Saugojimui jie pasirinko PBKM (Polski Bank Komórek Macierzystych) – stambiausios audinių bankų grupės „FamiCord“ atstovą savo gimtojoje šalyje Lenkijoje.

Tėvai su dėkingumu mini audinių banko pagalbą, ieškant Adai tinkamo gydymo, ir džiaugiasi sparčiu kamieninių ląstelių transportavimu į jų pasirinktą ligoninę JAV – jiems nereikėjo tuo papildomai rūpintis. Jie sako, kad sprendimas saugoti virkštelės kamienines ląsteles – vienas geriausių sprendimų, priimtų jų gyvenime.

Originalų tėvų pasakojimą lenkų kalba galite peržiūrėti „FamiCord“ atstovo Lenkijoje – PBKM – YouTube kanale. Lietuvoje „FamiCord“ grupę atstovauja audinių bankas „Placenta“.