fbpx
Pacientų istorijos: gydymas virkštelės kamieninėmis ląstelėmis (4)

Pacientų istorijos: gydymas virkštelės kamieninėmis ląstelėmis (4)

Virkštelės kamieninių ląstelių persodinimas ir reabilitacija davė gerų rezultatų – tai naujausia žinia apie mažosios latvės Ancės sveikatą.

Ancė gimė sveika, tačiau pirmaisiais gyvenimo mėnesiais mergaitę žiauriai sumušė jos pačios motina. Jai lūžo rankos, kaukolės pagrindas, atsirado kraujosruvų. Kūdikio būklė buvo tokia kritinė, kad medicininiuose dokumentuose užfiksuotas svarstymas išjungti gyvybę palaikančius aparatus. Tačiau Ancė… pasirinko gyventi. Jos motina buvo nuteista. Dabar mergaitę globoja gausi Ivitos šeima, kurioje auga keturi vaikai ir trys globotiniai. Čia visi į Ancę žiūri kaip į savo mažąją sesutę.

Ancės istorija sujaudino daugybę žmonių Latvijoje, ir jie paaukojo pinigų kamieninių ląstelių terapijai, kuri buvo atlikta Lenkijoje, naudojant didžiausio Europoje audinių banko „FamiCord“ saugomas donorines kamienines ląsteles iš virkštelės kraujo. Lietuvoje „FamiCord“ grupę atstovauja audinių bankas „Placenta“.

Latvijos televizija susitiko su Ance, jos globėja ir sesute reabilitacijos centre „Poga“ Rygoje. Čia ji atvyko į perlinių vonių ir fizioterapijos seansus. „Sėdžiu šalia jos ir netikiu, kad tai mano vaikas. Ji gali sąmoningai pakelti ranką ir nusiimti antklodę arba paprašyta ištiesti ranką ir paspausti delną“, – sako Ivita Krevica, Ancės globėja.

Kovo mėnesį Ancei sukako treji metai. Dabar ji išsitiesė ir priaugo svorio. Ancės globėja nusiteikusi optimistiškai. Paaukotų lėšų pakako kamieninių ląstelių terapijai bei naujam vežimėliui. Atlikus virkštelės kamieninių ląstelių persodinimą, Ancė pradėjo gerai miegoti ir nebepatiria sunkių epilepsijos priepuolių. „Epilepsijos priepuolių tikrai neturėjome nuo gegužės mėnesio. Ji pagaliau pradėjo miegoti naktimis. Normaliomis naktimis, nuo dešimtos iki septynių ryto. Tai – tikras pasiekimas“, – džiaugiasi Ivita.

Informacijos šaltinis: „Žmonių istorijos“, Aija Kinca (Latvijos nacionalinės televizijos naujienų korespondentė)