fbpx
Smegenų traumos gydymas naudojant mezenchimines kamienines ląsteles

Smegenų traumos gydymas naudojant mezenchimines kamienines ląsteles

Šioje naujienoje pasakojame apie poną Eric’ą Lyons’ą, kuris kentėjo nuo 2017 m. patirtos smegenų traumos. Erikas gyvena ne tik dėl savęs ir savo šeimos, bet ir dėl daugiau nei 50 vaikų Kambodžoje, nes yra ne pelno siekiančios organizacijos „Hope for the Silent Voices“ (Viltis tyliems balsams) įkūrėjas, siekiantis atkreipti dėmesį ir skirti išteklių labai apleistiems, nuskriaustiems, išnaudojamiems ir atstumtiems vaikams ir paaugliams Pnompenyje (Kambodža). Jis su humoru sutinka, kad tie vaikai yra tikrieji jo viršininkai. Be Dievo stebuklų, Erikas tiki, kad reikia būti tuo pokyčiu, kurį nori matyti pasaulyje. 

Prieš sužalojimą

Erikas kasdien dirba siekdamas įgyvendinamų tikslų, tikėdamas savo siekiais, svajonėmis ir ambicijomis. Anksčiau jis gyveno sportišką gyvenimo būdą, kuris apėmė Tailando boksą, krepšinį, amerikietiškąjį futbolą, mėgavosi gamta ir keliavo po daugelį šalių. Nuo nuotykių kupino gyvenimo būdo per pastaruosius kelis dešimtmečius jis patyrė daugybę nelaimingų atsitikimų, tiek lengvų, tiek sunkių. Jis taip pat buvo patekęs į didelę automobilio avariją. Vėliau buvo manoma, kad visi šie susikaupę įvykiai sukėlė pastebimus jo smegenų sužalojimus. 

Gydytojai jam paaiškino, kad smegenų sužalojimas yra tarsi vanduo, po truputį lašantis į stiklinę… kol stiklinė dar neužpildyta, pacientas gali nieko reikšmingo neatpažinti, tačiau žala jau yra. Kai stiklinę užpildys paskutinis lašas, jis suveiks kaip katalizatorius ir pasirodys visi žalos rezultatai.

Eriko atveju, 2017 m. jis labai stipriai trenkėsi kakta į durų staktą. Jis pradėjo pamažu prarasti suvokimą, fizinius judesius, įskaitant atmintį ir gebėjimą sukaupti mintis bei paversti jas kalba. Jis prarado skaitymo įgūdžius, nes 5 mėnesius prarado gebėjimą sufokusuoti kairę akį. Tuo laikotarpiu jis net negalėjo tiesiai vaikščioti. Jis negalėjo miegoti. Tuo metu Erikas įvertino, kad jis yra tik 15 % to žmogaus, kuris buvo iki sužalojimo.

Erikas užsiregistravo į smegenų kliniką Dalase, Teksase, kur atitiko 23 iš 24 kriterijų dėl įtraukimo į gydytinus pacientus. Per 2018 m. jis patyrė daugiau kaip 100 grįžtamojo neuroninio ryšio (angl. neurofeedback) seansų, taip pat hiperbarinę deguonies terapiją ir kraniosakralinę terapiją. Eriko smegenų ir kūno ryšys gerėjo, pagerėjo jo kūno pusiausvyra, regėjimas, atmintis ir motorinių užduočių atlikimas. Jis jautėsi atgavęs 70 proc. visų savo gebėjimų. 

O kaip dėl trūkstamų 30 %?  Štai čia ir prasideda istorija apie kamienines ląsteles.

Gydymo MKL kelionė

Tuo metu Erikas dar nebuvo visiškai atgavęs atminties ir negalėjo dirbti ilgiau nei 30 min. Jis suprato, kad jo visiškas darbingumas dar neatsistatė.  Ypač dėl to, kad jis tebebuvo praradęs emocijų kontrolę, kuri buvo labai svarbi, nes jis daugiausiai dirbo tarp itin jautrių žmonių. Gydymosi pas neurologus laikotarpiu jis ėmė ieškoti kitų alternatyvių gydymo metodų, kad atgautų visus pažintinius gebėjimus. 

Erikas sužinojo, kad mezenchiminių kamieninių ląstelių (MKL) infuzijos yra smegenų traumos gydymo būdas, tačiau jos dažnai atliekamos nereguliuojamose klinikose, o tai kelia riziką. Erikas girdėjo žmones, kalbančius ir už, ir prieš. Erikas nusprendė atlikti „namų darbus“ ir sužinoti apie gydymą kamieninėmis ląstelėmis. Kadangi jam sunkiai sekėsi skaityti ir analizuoti, jis pasikliovė draugų pagalba ir penkis mėnesius praleido peržiūrėdamas mokslinius straipsnius ir klinikinių tyrimų duomenis apie kamieninių ląstelių gydymo metodus nuo neurologinių sutrikimų. Jis nustatė, kad MKL klinikiniuose tyrimuose buvo naudojamos ne tik po smegenų sužalojimų, panašių į tuos, kuriuos jis patyrė, bet rado ir klinikinių tyrimų, kurie parodė pagerėjimą pacientams, sergantiems insultu, autizmu ir Alzheimerio liga.

Erikas jaučiasi laimingas, kad jį supa nuostabūs žmonės, kurie visada jį palaikė. Jis pasikalbėjo su draugu Tailande, kuris išmanė apie gydymą kamieninėmis ląstelėmis ir galiausiai 2019 m. sujungė jį su funkcinės medicinos ligonine Tailande. Ligoninėje Erikas pradėjo savo kelionę per smegenų tyrimus ir klausimus apie gydymą kamieninėmis ląstelėmis, kol jam viskas paaiškėjo. Jis jautėsi ramus žinodamas, kad kamieninės ląstelės yra gautos iš įstaigos, turinčios AABB akreditaciją somatinėms ląstelėms, ir su analizės sertifikatu, kuriame nurodyti visi kokybės kontrolės tyrimų rezultatai.

Erikas tris savaites gydėsi Tailando ligoninėje. Iš viso jam buvo suleista 220 milijonų mezenchiminių kamieninių ląstelių, didžioji dalis – per intraspinalinę injekciją, todėl ląstelės veiksmingai apėjo kraujo-smegenų barjerą ir sušvelnino visų smegenų sričių pažeidimus. Papildomos MSC injekcijos į veną taip pat padėjo sumažinti bendrąjį uždegimą visame organizme. Be MSC, į jo gydymo protokolą buvo įtraukti ir fizinės terapijos seansai, skatinantys raumenų ir nervų tarpusavio ryšį. Po gydymo atlikti tyrimai parodė drastišką pagerėjimą.

Dabartinis gyvenimas

Trūkstamos įprasto gyvenimo dalys Erikui nebėra rūpestis. Jis atgavo daugumą savo gebėjimų ir mano, kad tai, ką įgijo po gydymo, yra daug daugiau, nei kada nors tikėjosi. Jis efektyviai dirba ilgesnį laiką, yra emociškai subalansuotas ir gali gyventi tokį gyvenimo būdą, kokį gyveno dar iki avarijos. Erikas retkarčiais bėga maratoną. Erikas turi „YouTube“ paskyrą su vaizdo įrašais, skirtais padėti kitiems nuo smegenų traumos nukentėjusiems pacientams. Po daugybės nevilties, sumaišties, gedulo mėnesių Erikas galiausiai suprato, kad kažkokiu keistu būdu ši smegenų trauma jam buvo tarsi dovana, suteikta tam, kad jis galėtų iš esmės peržiūrėti gyvenimą ir savo požiūrį bei jį išgyventi. Ši patirtis išmokė, kad jis gali pasirinkti tikėti teigiamais rezultatais – dar geresniais, nei jis gali matyti ar suvokti. Turime tikėti tuo, ko nematome. Toks yra tikėjimo apibrėžimas.

Baigiamosios Eriko mintys tėvams ir pacientams, kurie gali rinktis gydymą kamieninėmis ląstelėmis arba galvoja apie gydymą kamieninėmis ląstelėmis:

Žvelgdamas atgal į savo kelionę kamieninių ląstelių terapijos keliu nuo tyrinėjimo, per svarstymus iki galiausiai priimto gyvenimą keičiančio sprendimo atlikti ne vieną, o du atskirus kamieninių ląstelių terapijos etapus, supratau, koks buvau užsidaręs ir menkas savo gebėjimu tikėti kažkuo tokiu galingu (ir pasiekiamu), kas padėtų man pasveikti. Norėdamas atlikti tinkamą pasirinkimą, turėjau išeiti iš įprastų rėmų, kuriuose paprastai tyrinėju tokius dalykus. Niekas iš mano pažįstamų nebuvo tyrinėjęs ar bandęs taikyti kamieninių ląstelių terapijos, todėl iš pradžių jaučiausi šiek tiek aklas ir vienišas. Tačiau galiausiai nusprendžiau, kad vienintelė tikra rizika yra ta, kad ši terapija man gali tiesiog netikti. Tai buvo tik finansiniai nuostoliai, palyginti su tuo, kas, mano manymu, buvo tinkama išvada: kad per „Cryoviva“ gautos ląstelės iš tikrųjų man nepakenks. Bent jau prie tokios išvados priėjau. Jei tai buvo tik finansinis nuostolis, tuomet bėgti paskui gyvybingos ir dinamiškos sveikatos atkūrimo galimybę buvo visiškai verta. Žmogaus prigimtis yra abejoti ir bijoti nežinomybės. Aš tikrai turėjau abejonių, ar pradėti eiti šiuo keliu, bet paprasčiausiai todėl, kad neturėjau su kuo palyginti ir savo aplinkoje neturėjau nė vieno pažįstamo žmogaus. Tačiau tai neturėtų trukdyti siekti didelių dalykų. Nauda buvo stulbinanti ir praturtinanti gyvenimą. Matau save sugrįžtantį atlikti daugiau procedūrų, jei ir kai to prireiks. Tikrai jaučiuosi palaimintas, kad suradau, o paskui buvau vedamas savo atsistatymo ir sveikatos keliu.

Primename, kad geriausias ir lengviausiai prieinamas mezenchiminių kamieninių ląstelių šaltinis yra gimdymo metu surenkamas virkštelės audinys.

Parengta pagal Parent’s Guide to Cord Blood Foundation pranešimą, 2022 m. gruodžio mėn.