fbpx
Interviu su rašytoja, kuri išgyveno virkštelės kraujo dėka

Interviu su rašytoja, kuri išgyveno virkštelės kraujo dėka

Interviu su žymia JAV rašytoja ir scenariste Delia Ephron.

Būdama beveik 70-ties metų amžiaus, Delia palaidojo savo seserį po kovos su ūmine mieloidine leukemija, ir vos po keleto metų pati išgirdo tą pačią diagnozę. Po chemoterapijos pasiekta remisija truko tik 8 mėnesius ir netrukus liga vėl ėmė progresuoti. Gydytojai pasiūlė kamieninių ląstelių transplantaciją kaip vienintelį realų šansą išgyventi, nors ir ši išgyvenimo tikimybė tesiekė 20%. Kadangi nepavyko rasti idealiai suderinamo donoro, Deliai buvo atlikta unikali „haplo-cord“ transplantacija (iliustracija nuorodoje): suaugusiojo kaulų čiulpų ląstelės persodintos kartu su naujagimio virkštelės kraujo kamieninėmis ląstelėmis, kurios dėka suaugusių ląstelių veikimo turėjo laiko prigyti ir pradėti daugintis moters kaulų čiulpuose. Toks transplantavimo būdas puikiai išsprendžia sąlygiškai nedidelio ląstelių skaičiaus virkštelės kraujyje problemą.

Transplantacija pavyko labai sėkmingai, moteris jau ketverius metus gyvena visiškai be vėžio ir džiaugiasi gyvenimu bei kūryba. Beje, po transplantacijos visiškai pasikeitė moters kraujo grupė. Delia Ephron yra be galo dėkinga savo gydytojams ir donorams, ji ypač stebisi, kaip toks nedidelis ląstelių kiekis iš mažo vaikelio virkštelės kraujo galėjo išgelbėti jos gyvybę ir vadina tai stebuklu. Apie savo ligos ir sveikimo kelionę ji parašė knygą „Left on Tenth – a Second Chance at Life“, kuri yra JAV bestseleris.

Konferencijoje rašytoja pabrėžia, kaip svarbu kiekvienoje šalyje turėti viešųjų virkštelės kraujo bankų – o mes, audinių bankas PLACENTA, čia galime tik papildyti: kadangi Lietuvoje viešojo virkštelės kraujo banko dar neturime, yra be galo svarbu saugoti savo šeimoje gimstančių vaikų virkštelės kraują, kurio gali prireikti ne tik pačiam vaikui ateityje, bet ir artimiems šeimos nariams.

(Pasaulinė virkštelės kraujo diena 2022, lapkričio 15 d.)